Iohannis participă la prima sedință a CSM din 2015, când va fi aleasă o nouă conducere

Iohannis participă la prima sedință a CSM din 2015, când va fi aleasă o nouă conducere
Publicat: 31/12/2014, 12:07

Proiectele de management ale candidaților au fost publicate, marți, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Alegerile pentru funcțiile de conducere în CSM vor avea loc în prima ședință de plen, care a fost programată pentru 6 ianuarie.

La ședința din 6 ianuarie a confirmat prezența și președintele Klaus Iohannis, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul CSM.

Până în acest moment doar magistrații Alexandru Șerban, Marius Tudose Badea și Bogdan Gabor și-au anunțat candidaturile.

Între obiectivele enumerate de judecătorul Alexandru Șerban în proiectul managerial se numără apărarea independenței justiției și a magistraților, ceea ce, spune el, „presupune o reacție rapidă a Consiliului împotriva oricăror atacuri și imixtiuni”.

„Rapiditatea este de maximă importanță deoarece hotărârea pe care o adoptă plenul Consiliului în astfel de situații, doar prin ea însăși, nu are o eficiență deosebită, neimpunând vreo sancțiune efectivă. Soluția ar fi o reacție publică imedite a conducerii Consiliului, urmată de sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificări, iar aceste verificări să se efectueze cu maximă celeritate”, conform proiectului de management al magistratului.

În plus, Alexandru Șerban susține că sunt necesare o serie de modificări legislative pentru ca rolul de garant al independenței justiției pe care îl are consiliul să fie mult mai eficient.

În ceea ce îl privește pe judecătorul Marius Tudose Badea, acesta își propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat în 2011, de raționalizare a instanțelor și parchetelor prin „redesenarea hărții administrative judiciare”, pentru a crește eficiența și calitatea actului de justiție.

„Este necesară consolidarea atitudinii pro-active a CSM și a instituțiilor sistemului judiciar român în dialogul cu instituțiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie să se afirme ca proritară, lăsând în plan secund aspectele de verificare”, conform proiectului managerial al judecătorului.

Procurorul Bogdan Gabor, singurul candidat pentru funcția de vicepreședinte al CSM, susține, în proiectul publicat pe site-ul consiliului, că Ministerul Justiției ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificării pachetului de legi ale justiției.

O altă prioritate asumată de procuror este „reanalizarea și redimensionarea, împreună cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, în sensul reducerii numărului de posturi de la unele parchete și alocarea acestor posturi finanțate către unitățile mari de parchet”.

Magistratul propune și simplificarea bibliografiei în cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere din cadrul instanțelor și parchetelor.

Judecătorul Alexandru Șerban (39 ani) este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1998. De-a lungul carierei sale, el a fost judecător la Judecătoria Pitești, președinte al Judecătoriei Sinaia, magistrat la Tibunalele Prahova și Covasna și vicepreședinte al Curții de Apel Brașov.

Judecătorul Marius Tudose Badea (42 ani) este membru în consiliu tot din 2011. El a intrat în magistratură în 1995 și a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 și Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanțe a ocupat funcția de vicepreședinte, între 1 octombrie 2000 – 1 noiembrie 2001, și pe cea de președinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011.

Procurorul Bogdan Gabor (39 de ani) și-a început cariera de magistrat în 1999 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Între 2003 și 2006 a deținut funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instanțe. Din 2007 pana în 2010, Gabor a fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție Cluj. Apoi, până în 2012, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un președinte și un vicepreședinte care nu pot face parte din aceeași secție. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secția pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituția a fost condusă în 2014 de judecătorul Adrian Bordea, în calitate de președinte, și de procurorul Gheorghe Muscalu, drept vicepreședinte.

În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători și cinci procurori sunt desemnați prin alegeri organizate de adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul Justiției, procurorul general al României și președintele instanței supreme, precum și doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători și cei cinci procurori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×